Com evitar una bolcada de xocolatera amb el patí català

Al Club Marítim Altafulla com sabreu tenim molts socis patinaires i d’entre ells n’hi han uns quants que no paren de rumiar invents en relació al patí català. Aquest és el cas que ens presenta en  Luís Pérez, qui va dur a terme una idea del Toni Susan amb la col·laboració del Braulio i el Driss. entre tots van idear aquesta sol·lució per tal d’evitar la bolcada de xocolatera a l’aigua. Les fotografíes son de Martín.

Com ja sabreu un dels temors més comuns entre els patinaires és fer la famosa bolcada de xocolatera, és a dir, que el màstil del vaixell al bolcar es comenci a enfonsar quedant finalment el vaixell amb les dues quilles a l’aire. Arribats a aquesta situació el patinarire ha de fer molt més esforç que l’habitual per poder desbolcar el patí català. Es per això que el Luís ha pensat en aquesta fàcil i econòmica sol·lució, lligar amb brides dos flotadors que faran surar el màstil, donant-nos el temps suficient a passar a l’altre banda del patí per desbolcar-lo.

Una vegada presentat l’invent a terra en Luís ens fa una demostració a mar. Ja de primeres veiem que no té por a seure a sotavent i començar a jugar al que més ens agrada als patinaires, escorar el patí fent volar el casc de sobrevent sobre l’aigua. Al portar el flotador a tope de pal, tot i que podria perjudicar una mica la aerodinàmica o incrementar lleugerament el balanceig, paga la pena de sobres ja que li dóna molta seguretat durant les seves jornades de navegació. A continuació en Luís continua amb la demostració i no dubta en fer bolcar el patí català.

Com ja aventuràvem al principi del post, el flotador a tope de màstil li dóna un ample marge per anar tranquil·lament nedant, sense deixar-se anar en cap moment del patí, fins a l’altra banda del patí. Una vegada es troba al casc que queda flotant ja només li queda passar l’escota per la bancada que queda a l’aire, mirant bé que la força al tirar la fem sempre desde la politja i sense caçar vela.

Arribats aquest punt, sempre tirant des de la primera bancada i amb l’esquena ben recte, només cal esperar a que el patí vagi vinent cap a nosaltres. En aquest pas, com ens comenta en Luís, cal anar molt alerta amb la direcció del vent i amb la força que fem. Si bé al tirar des de la primera bancada ja hem ajudat a aproar el patí cal tenir molta cura que al desbolcar la vela no agafi vent o que la embranzida que fem no sigui massa forta, ja que qualsevol de les dues coses ens podria tornar a fer bolcar el patí.

Una vegada tenim el patí desbolcat només queda pujar-hi, endreçar bé tots els caps de maniobra, caçar l’escota i tornar a navegar de nou. Com veieu la sol·lució d’en Luís pot ser molt útil per anar així navegant més tranquils o al contrari poder jugar més amb l’escora, però sempre amb la seguretat que en el cas de bolcar podrem afrontar sense problemes la desbolcada.