3r selectiu d'Optimist G1, complicat i interessant!

Complicadíssimes condicions en la tercera regata Nivell 2 del circuit català d’Optimist, celebrada al CN El Masnou. Dissabte no es va poder competir per falta de condicions i diumenge es va posar a prova el compromís, la concentració i la paciència de tots, absolutament tots els participants i acompanyants d’aquesta regata. A les 9am la flota ja estava a mar i no va tornar a port fins a les 16.45 d’un diumenge fred i (gairebé sempre) gris, amb un vent capritxós que es va passejar per tot el component Nord, Oest i Sud.
Amb un vent que va bufar sempre de terra malgrat anar canviant de quadrant, la clau de qualsevol bon resultat va estar, en primer lloc, a fer bones sortides, perquè la distància que es guanya (i es perd) en un dia així és més gran. En segon, a anar navegant amb tots els roles, que eren curts i amb un patró no gaire fiable. Si en un dia normal anar a “contrarrole” és dolent, diumenge era dolentíssim. Qui no sabés córrer d’aquesta manera, estava liquidat; i qui no sortís bé, fulminat. A partir d’aquí, la decisió era arriscar i potser equivocar-se (mortal) o ser conservador i guanyar molt poc. El que sí és clar és que qui volgués córrer tranquil amb rols llargs estava mort.
Seria llavors massa llarg explicar aquí les “batalletes” de cadascú, però amb aquestes dues premisses al cap es poden entendre gairebé tots els resultats de l’equip G1 en les diferents proves (4 en total). Destacar sí, que alguns van ser valents en les sortides i això els va valer tancar proves molt bones (crec que ningú va fer una bona prova sense haver sortit bé), com el 10è de Juanma Martínez en la primera, el 6è de Marçal Grau en la segona, el 18è de Nico Olabarría en la tercera, o el 16è de Guille Griñó en la quarta. Sembla matemàtic, oi? Els bons resultats van arribar quan van arribar les bones sortides. Destacar també que entre els nouvinguts al G1, el rendiment de Juanma Martínez va ser bastant regular (10-29-28-55) i això transmet molt bones sensacions. Guille Simó i Jan Sanfeliu, per contra, amb l’afany de no equivocar-se no van aconseguir tancar cap bon resultat, bàsicament per males sortides i, a partir d’aquí, per navegar molt llarg. Les vegades que van sortir bé, no ho van poder capitalitzar (per exemple, Guille va perdre un 15èen la segona cenyida de la primera). En conclusió, els “bordos” llargs no van funcionar i calia estar molt més pendent del role i de la flota.
Per la seva banda, Edu Ferrer i Max Urquizu van tenir una mica de tot. Per passar d’un resultat normal a un que reflecteixi realment el seu nivell, a Edu de vegades li va faltar arriscar, sobretot en les sortides i en les primeres cenyides. Altres vegades va arriscar i li va sortir malament (com la sortida de l’última prova, on va haver una enganxada monumental de 25 vaixells al pin que semblava una rave), o va arriscar i es va recuperar d’un resultat discret. Quant a Max, una mica el mateix, sortides més o menys, algunes dolentes, i remuntades fenomenals, com sempre!
Portem dos selectius de condicions atípiques, que donen alegries puntuals i càstigs severs. Ens costa veure la regularitat i el nivell real de la flota i del nostre equip. Solucions…? Més regates i més experiència, que és l’única manera d’aprendre aquestes coses. D’altra banda, a seguir entrenant el que sí es pot entrenar i a pregar per un campionat normal, que alguns ja ho estem desitjant!
CLASSIFICACIONS FINALS (78 participants)
7º Edu Ferrer
11º Max Urquizu
25º Juanma Martínez
33º Marçal Grau
41º Guille Griñó
52º Nico Olabarría
54º Jan Sanfeliu
68º Guille Simó
Resultats G1
Resultats G2